Finansal Analizlerimi Nasıl Yapıyorum?

Finans hakkında temel görüşlerim, yatırım felsefem, analiz yöntemlerim ve risk yönetimi tekniklerim.

.

3 dk. okuma

Free finance business background

Bu yazımda temel finans görüşümü, yatırım felsefemi, analiz yöntemlerimi ve kullandığım risk yönetimi tekniklerini anlatacağım. Yazıyı analizler kategorisinin başına sabitliyorum; çünkü analizlerimi okumadan önce, finansal analizlerimi nasıl ve neye göre yaptığımı bilmeniz gerekiyor.

Finans alanında dünyaca başarı yakalamış isimlere baktığınız zaman hepsinin farklı metodlar kullandığını görürsünüz. Bu bize başarı için tek bir yöntem olmadığını ve herkesin bulmaya çalıştığı o “kutsal kaseyi” aramanın anlamsız olduğunu gösteriyor. Önemli olan kendi karakter ve yaşam tarzınıza uygun bir metod geliştirebilmek.

Özellikle yatırım analizinde, çok kısadan çok uzuna kadar bir çok vade var. Temel ve teknik analiz başta olmak üzere birçok analiz metodu mevcut. Ayrıca portföy ve işlem risklerini yönetmek için çeşitlendirme, pozisyon büyüklüğü vb. risk yönetimi teknikleri kullanılıyor. Tüm bunları araştırmak, karakter ve yaşam tarzınıza uygun yöntemi geliştirmek size kalıyor.

Ben burada kendi temel finans görüşümü, yatırım felsefemi ve analiz yöntemlerimi anlatacağım ki yaptığım analizleri daha iyi anlamlandırabilin.

Temel Finans Görüşüm

Bilgi benim için finansta her şeyden önemli. Ne kadar çok ve ne kadar iyi biliyorsanız o kadar iyi finansal işlemler yapabilirsiniz. Bunun için öğrenmenin hayat boyu devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Ne kadar çok bilseniz de her zaman öğrenecek bir şeyler vardır. Ayrıca güncel kalmak, gelişen dünyayı takip edebilmek için sürekli okumak ve araştırma yapmak gerekiyor.

Finansı bir bütün olarak ele almak bir diğer prensibim. Yatırım da yapsanız, borç da alsanız sadece o konuyu bilmeniz değil finansı bir bütün olarak öğrenmeniz gerekir. Örneğin yatırım yapmakla ilgileniyorsanız, birikim, borç, harcama ve gelir gibi kişisel finansın diğer ana konularını bilmeniz yatırımlarınızdan elde edeceğiniz getiriyi daha ileri götürecektir.

Multidisipliner bir yaklaşım benimsiyorum. Multidisipliner olmak size çok fayda sağlayacaktır. Özellikle de konu finanssa. Finans alanı zaten kendi içinde ekonomi, matematik, psikoloji gibi bir çok bilim dalından izler taşır. Bu dallara ne kadar çok hakim olursanız finansta da o kadar başarılı olursunuz. Sadece finansla bağlantılı olan değil finansla doğrudan bağlantılı olmayan alanlarda bilgi sahibi olmak da işinize yarayacaktır. Örneğin otomotiv konusunda bilgi sahibi olduğunuzu düşünelim. Bir otomotiv firmasının hisse senedini değerlemek sizin için daha kolay olacaktır.

Yatırım Felsefem

Yatırım felsefemi tek cümlede anlatmam gerekirse,

Ekonomik/finansal konjonktüre ve temel verilere göre belirlediğin varlıklar ile, temel ve teknik verilere göre belirlediğin boğa/ayı piyasası dönemlerine dikkat ederek portföy oluştur.

Yatırım felsefemi maddeler halinde anlatmam gerekirse,

  • Piyasa tahmini için öncelikle finansal piyasalar hakkında temel bilgilere hakim ol.
  • Hayat, kısa vadede başarılı olmak için çok riskli, uzun vadede başarılı olmak için çok kısa. Orta vadeyi benimse! Bana göre orta vade, ayı ve boğa piyasalarını oluşturan bir kaç yıllık zaman dilimi.
  • Boğa piyasasının başlangıç dönemlerinde almaya, bitiş dönemlerinde satmaya çalış.
  • Temel veriler (ekonomik göstergeler, bilançolar vb.) ilk bakılacak şey. Teknik veriler (fiyat/hacim ve bunlardan türetilen volatilite/momentum/trend gibi teknik kavramlar ile beta vb. istatistiki oranlar) ikinci bakılacak şey.
  • Kendini kanıtlamış kurum/kişilerin araştırma raporlarını/görüşlerini takip et.
  • Kabaca zamanlama yapılabilir; ama en dipten almaya, en yüksekten satmaya çalışma.
  • Portföy riskini takip et. Çeşitlendirme yaparak ve pozisyon büyüklüğünü ayarlayarak risklerini yönet.
  • Vadeli ve kaldıraçlı işlemlere bulaşma!

Analiz Yöntemlerim

Finansal analizlerimde aşağıdaki yöntemleri benimsiyorum.

Temel Analiz

Temel veriler ilk bakacağım şey.

Öncelikle temel analizlerimi yukarıdan aşağıya bakış açısı kullanarak yapıyorum:

Dünya > Ülke > Varlık Sınıfı > Sektör > Varlık

Dünya ekonomisini de göz önünde bulundurarak ilgilendiğim ülke ekonomilerinin (Amerika ve Türkiye) durumunu araştırıyor ve ülkelerin olası risk/getiri potansiyellerini belirlemeye çalışıyorum. Olumlu risk/getiri potansiyeli öngördüğüm ülkelerde yine risk/getiri tahminlerime göre sırasıyla varlık sınıfı, sektör ve varlıkları seçmeye çalışıyorum.

“Dünya ekonomisi ne durumda, ülke riskleri neler, hangi varlık sınıfı daha iyi performans gösterebilir, sektörel risk ve fırsatlar var mı, hangi varlık alınmalı?” kendime sorduğum sorulardan bazıları.

Teknik Analiz

Eğer temel veriler alım veya satım zamanlarının yaklaştığını söylüyorsa teknik analiz araçları ile, hem genel piyasa hem de ayrı ayrı varlıklar için, boğa/ayı piyasasının hangi aşamasında olduğumuzu belirlemeye çalışıyorum. Temel veriler ile belirlediğim varlıklarda teknik analiz yardımıyla pozisyon alıyor, kapıyor, artırıyor veya azaltıyorum.

Teknik analizi tam bir zamanlama yapmak için değil trendleri belirlemek için kullanıyorum. Trendleri de aylık ve haftalık mumlarda hareketli ortalamalar ve trend çizgileri ile saptamaya çalışıyorum. Ayrıca olası trend değişim bölgelerini tahmin etmek için rsi indikatöründen yararlanıyorum.

Risk Yönetimi Tekniklerim

Risk yönetimi için öncelikle çeşitlendirmenin gücüne inanıyorum. Çeşitlendirmeyi sektör ve varlık bazında yapıyorum. Ülke veya varlık sınıfı bazında çeşitlendirmenin riskler ile birlikte olası getirileri çok sınırladığını düşündüğüm için pek yapmıyorum. Bazen farklı ülke veya varlık sınıfından varlıkları birlikte portföyüme dahil etsem de bu çeşitlendirme amaçlı değil aynı anda birden fazla fırsat öngördüğümden kaynaklanıyor.

İkincil olarak her varlığın pozisyon büyüklüğünü, toplam portföy boyutuma göre belirliyorum. Bir varlıkta aldığım pozisyonun büyüklüğünü, portföy boyutumun belirli bir yüzdesi olacak şekilde ayarlıyorum. Örneğin portföyümün %2’si veya %10’una gelecek şekilde… Bir varlığın portföydeki büyüklüğü çok artarsa yeniden dengeleme yapmıyorum. Varlığı satma zamanı gelince portföy içindeki büyüklüğü ne olursa olsun satıyorum.

Yatırım felsefem gereği portföyde yer alan varlıkların korelasyonuna çok dikkat etmiyorum. Bu yüzden portföyümün oynaklığı yüksek olsa da getirisi de yüksek. Risk ve getiri doğru orantılı olduğu için portföyüme kalıcı zarar vermeyecek kadar büyük oynaklığa izin veriyorum. Psikolojimi de buna göre ayarlamaya çalışıyorum. Bazen portföyümde %50’ye kadar düşüşler görebiliyorum; fakat doğru şeyi yapıyorsam ki bugüne kadar öyle oldu bu düşüşler geçici oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir