Burada genel olarak kişisel finans ile ilgili yazılar yazıyorum. Siteyi ziyaret edenlerin amacı finansal okuryazarlığını artırmak ve böylece daha iyi finansal kararlar alabilmek. Bir çoğumuz da finansal özgürlük elde etmek istiyor. Yani ulaşmak istediğimiz hedefler, finansal okuryazarlık ve finansal özgürlük. Yazılarımı okuyanlara, finans öğrenmeden önce kişisel gelişimlerine odaklanmayı ve başarı hakkında düşünmelerini tavsiye ederim.
Başarı, bir hedefe ulaşma ve istenen bir sonucu elde etme durumudur. Kişisel olarak hedefler değişebilir; fakat hedefe ulaşmış olmak başarılı olmak anlamına gelir. Başarılı olmak öyle kendiliğinden olacak bir şey değil elbette. Ulaşmak istediğimiz hedeften önce başarı hakkında temel bir vizyonumuz olmalı. Bunun için bir strateji belirlemeliyiz. Bu konuda kitaplar okumalı ve başarılı olmak için neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz.
Bugüne kadar öğrendiğim bilgilere göre başarının formülünü aşağıdaki gibi yazabilirim:
Başarı = Hedef + Plan + Azim
Formüle göre başarılı olmak için hedef belirlemeli, plan yapmalı ve azimli olmalıyız. Şimdi bunları sırasıyla açalım.
1. Hedef Belirle
Hedef belirlemek ilk yapacağımız şey. Toplumdaki çoğu kişi gibi hedefsiz olmayın. Belirli bir hedefiniz olsun. Kendinize bir hedef koyun ki başarılı olmak için bir nedeniniz olsun. Anlamlı bir hayat için bir hedef, bir tutku bulun.
“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.” — Michel de Montaigne
Bir hedefe sahip olmak ve onun için çalışmak insan psikolojisine çok iyi gelen bir şey. Belirli bir amaç için çalışmak, bir tutkuya sahip olmak ve bu konuda zamanla başarı elde etmek muazzam haz veren bir durum. Yapılan araştırmalara göre bir hedef ve amaca sahip olmak yaşam süresini bile uzatıyor.
Bugün hayat amacı, hayatta anlam arama vb. konularda yazılanlara bakarsanız hepsinin belirli bir hedefe tutkuyla bağlı olmanın gerekliliğinden söz ettiğini görürsünüz.
Bir hedef belirlerken aşağıdaki hususlara dikkat etmek size yardımcı olabilir:
- Hedefiniz net olmalı. Genel hedefler yerine net ve belirli hedefler edinin. Örneğin zengin olmak yerine bir milyon dolara sahip olmak gibi.
- Hedefiniz sevdiğiniz bir şey olmalı. Size mutluluk veren şeylere odaklanın ve bu alanlarda hedefler belirleyin. Kendinize şu soruları sorun: Ne yaparken kendimi çok iyi hissediyorum? İlgi alanlarım neler? Beni mutlu eden şey ne? Ne yaparken zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyorum?
- Hedefiniz yeteneklerinize uygun olmalı. Örneğin sesiniz çok iyiyse futbolcu olmak yerine şarkıcı olmayı düşünün!
Bunların hepsi aynı anda olmak zorunda değil elbette ama hedefiniz bu maddelere ne kadar çok uyarsa başarılı olma şansınız da o ölçüde artacaktır.
Yazdıklarımı bir örnekle somutlaştırmak istiyorum. Örneğin hedefimiz finansal özgürlük olsun.
2. Plan Yap
Hedefimizi belirlediğimize göre şimdi sıra plan yapmakta. Hedefimize ulaşmak için neler yapabiliriz? Ne yapmak beni ulaşmak istediğim sonuca yaklaştırır ne yapmak uzaklaştırır? Bu gibi sorular sorarak beyin fırtınası yapın ve kendinize ayrıntılı bir plan oluşturun.
Plan yaparken aşağıdaki maddelere dikkat edin:
- Araştırmalar yapın.
- Belirlediğiniz hedefe daha önce ulaşmış kişilerin neleri yapıp neleri yapmadığını öğrenin.
- Sürekli gelişim içinde olun.
- Planınızı maddeler halinde kağıda dökün.
Planınız her zaman başarılı sonuçlar vermeyecek. Süreç içinde planınızı güncelleyin. İşe yaramayan şeyleri planınızdan çıkartın. Yeni şeyler araştırarak işe yarayacağını düşündüğünüz şeyleri planınıza dahil edin.
“Plan yapmayanlar, başarısızlığa plan yaparlar.” — Benjamin Franklin
Örneğimizden devam edersek, finansal özgürlük için plan yapmamız gerekiyor. Yaptığınız araştırmalar sonucunda şunu göreceksiniz ki finansal özgürlük pasif gelir ile mümkün. Yani planımızı oluştururken odak noktamız pasif gelir elde etmek olacak. Kira, kâr, telif hakkı, pasif yatırım kazancı gibi pasif gelirler elde etmek için aşağıdaki gibi bir plan yapabiliriz.
- Her şeyden önce finansal okuryazar ol.
- Finans kitapları oku,
- Finansal okuryazarlık kurslarına katıl,
- Sosyal medyada finans fenomenlerini takip et,
- Youtube da finans hakkında videolar izle.
- Kira geliri elde etmek için gayrimenkul satın al.
- Gayrimenkul ile ilgili kanunlara göz at,
- Kredi oranlarına bak,
- Kira getirisi için hangi gayrimenkuller daha avantajlı araştır.
- Kâr elde etmek için bir girişim kur.
- Girişim nasıl kurulur ve yasal işlemler nelerdir öğren,
- Hangi alanda girişimci olacağına karar ver,
- İnsanların neye ihtiyacı olduğunu gözlemle,
- Telif hakkı için kitap yaz.
- Kitap yazma konusunda eğitim al veya araştırma yap,
- Kitabın konusuna karar ver,
- Ana başlıkları ve alt başlıkları belirle,
- Günlük düzenli yaz.
- Pasif yatırım kazancı için pasif yatırım yap.
- Pasif yatırım nasıl yapılır araştır,
- Sermayeni pasif yatırım araçlarına yatır.
Tabi ben genel hatlarıyla ve şu an aklıma gelenleri yazdım. Çok daha ayrıntılı planlar yapılabilir. Ayrıca günlük, haftalık çalışma zamanınızı da ayrıntılı planlayın. Haftada kaç gün, günde kaç saat çalışacaksınız, belirleyin.
3. Azimli Ol
TDK’ya göre azim, “bir kimsenin bir işteki engelleri yenme istenci, istek ve kararı.” Yani vazgeçmemek. Ne olursa olsun! Hedef belirleyip planınızı yaptınız ama ilk engelde motivasyonunuz kırılacak ve vazgeçecekseniz başarılı olamazsınız. Azimli olmanız gerekiyor. Karşınıza çıkan her türlü engeli belki o an aşamıyorsanız bile aşmak için çaba göstermelisiniz. Bir dakika durup düşünün, vazgeçerseniz başarılı olma şansınız var mı?
“Vazgeçenler asla kazanamaz, kazananlar asla vazgeçmez.” — Napoleon Hill
Motivasyon ve disiplin hakkında bilgi sahibi olun. Motivasyon kısa vadelidir ve hemen kaybolur. Ayrıca çoğu zaman bir işe başlamadan önce değil, başladıktan sonra gelir. Disiplin ise uzun vadelidir ve başarı için olmazsa olmazdır. Öncelikle disiplinli olun ve kendinizi motive edecek yollar bulun.
Benim fark ettiğim bir şey var. Bazen bir işi gerçekten o an canım yapmak istemiyor. Bu duygunun geçici olduğunu fark ettim. Yapacağım işi o an yapmıyorsam tümden vazgeçmiyorum. Sadece başka bir zaman tekrar motive olacağımı bilerek daha sonra yapıyorum. Genelde sporda olur bu. Canı spor yapmak istemeyen kişiler bir kaç kez spora gitmeyince tümden sporu bırakır. Halbuki bir kaç kez yapmasa da daha sonra motivasyonları olunca devam etseler sporu bırakmamış olacaklar.
Robert Kiyosaki‘nin kitaplarında en sevdiğim tavsiyelerinden biri şu: “Yapamam yerine, nasıl yapabilirim diye düşün!”. Bazen çözülmesi imkansız gibi görünen sorunlar baş gösterir. Ama inanın çözümü olmayan hiç bir şey yok! Böyle sorunlarla karşılaştığınızda yapamam demek yerine nasıl yapabilirim demek sizi bir çıkış yolu bulmaya yönlendirir. Her zaman nasıl yapabilirim diye düşün!
Hedefinizden vazgeçememeniz için sürekliliğe dikkat etmelisiniz. Süreklilik sağlamak için bazı taktikler kullanabilirsiniz. Bunlar hakkında yazılan kitaplar var. Örneğin James Clear’ın Atomik Alışkanlıklar kitabı, istediğimiz şeyleri alışkanlık haline getirip sürekli yapabilmek için bir çok taktik ve tavsiye içeriyor.
Diğer bir konu sürdürülebilirlik. Başarılı olmak istiyorsanız yaptığınız işi sürdürülebilir olarak planlamanız gerekiyor. Örneğin günlük 15 saat çalışma süresi belirlemişseniz muhtemelen belli bir süre sonra çalışmayı bırakacaksınız; çünkü sürdürülebilir değil. Ya da günde 500 adet mail cevaplama planınız varsa başka bir şeye zaman ayıramazsınız. Planlarınızı yaparken sürdürülebilir olmasına dikkat edin.
4. Diğer Faktörler
Başarı için genel olarak yukarıda saydığım faktörler en önemlileri olmakla birlikte ilave edebileceğimiz bir kaç şey daha var.
Şans hayatın bir çok alanında önemli bir kavram. Başarı için bazen şansa ihtiyacımız olacak elbette ama bunu başarı tamamen şansla ilgili diye algılamamak gerekiyor. Bir çok kişi başarılı insanların şanslı olduğunu düşünür; halbuki böyle bir durum yok. Başarılı insanların şanslı olduğu anlar elbette vardır ama başarıyı sadece şansa bağlamak akıl işi değil! Şans size bir yarış kazandırabilir ama şampiyon yapamaz. Başarı, şanstan çok hedef, planlama, çalışma ve azimle ilgilidir.
Sağlık başarı için bir diğer faktör. Mental ve fiziksel sağlığımıza her şeyden önce dikkat etmeliyiz değil mi?! Sağlıklı olmazsak hiç bir şey önceliğimiz olamaz. Yapmamız gerekenleri sağlığımız kötü olursa yapamayız. Çok fazla söze gerek yok sanırım.
Başarı için önemli bir diğer konu da bir iş ağı oluşturmak ve kişisel ilişkiler. Kendi alanında başarılı bir çok kişi kişisel ilişkilerin öneminden bahsediyor. Kritik pozisyonlardaki insanlarla kuracağınız ilişkiler ve yüksek iletişim becerisi sizi hedefinize ulaşmada destekleyecektir. Arkadaş seçiminiz de önemli. Arkadaşlarınızı başarılı, sizin gitmek istediğiniz yere gitmiş ve dolu kişilerden seçerseniz siz de öyle olursunuz.
“İnsan en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” — Jim Rohn
Tabi ki daha çok şey sayabiliriz. Bunlar en önemli gördüklerim. Siz de aklınıza gelenleri yorumlarda belirtebilirsiniz.
Sonuç ve Özet
Sonuç olarak, başarı için 3 temel kural şu: hedef belirle, plan yap ve azimli ol.
Hedef belirlemek başarı için ilk adım. Bir hedefiniz olmalı ki başarılı olmak için bir nedeniniz olsun. Hedefsiz bir hayat anlamsız bir hayattır.
İkinci adım plan yapmak. Hedefinize öyle kendiliğinden ulaşamayacaksınız elbette. Plan yapmalı ve planınızı duruma göre güncellemelisiniz. İşe yarayan şeyleri planınıza dahil etmeli, işe yaramadığını gördüğünüz şeyleri planınızdan çıkarmalısınız.
3. ve son adım azimli olmak. Planınızı uygulamazsanız hedefinize ulaşma yani başarılı olma şansınız yok. Planınızı azimli bir şekilde uygulamalı, hedefinizden vazgeçmemelisiniz. Bunun için bir çok taktik ve tavsiye var. Öğrenin ve kullanın.
Temel kurallar yukarıdaki gibi olsa da başarı için bazı diğer faktörler de var. Bunlar şans, sağlık, kişisel ilişkiler vb. konular. Elbette bunlara da dikkat etmek gerekiyor.
Başarı, vazgeçmeyenlerin zaferidir. Her engel, sizi durdurmak yerine daha güçlü yapar. Büyük hedeflere küçük adımlarla ulaşılır. Kendinize inanın, her gün bir adım daha atın ve asla pes etmeyin. İçinizdeki gücü keşfedin ve kararlılıkla yolunuza devam edin; zafer sizi bekliyor!
Bir yanıt yazın